Installation av värmepumpar och solceller i Sala och Västerås

Bergvärmeinstallation i Västerås och Sala - hela Västmanland
En bergvärmeinstallation är ett ganska omfattande installationsarbete. Tidsmässigt tar installationen flera dagar och det går inte obemärkt förbi. Själva borrningen både syns och märks även om vi försöker vara så smidiga som möjligt. Vi försöker också vara tydliga i förväg så att du vet vad du kan förvänta dig. När allt är klart tar röret som sticker upp ur borrhålet väldigt liten plats och kan döljas av t.ex. gräsmatta.
Kompletta installationer utan krångel
När vi säger komplett installation så betyder det verkligen komplett och körklart. Alltså kan du ladda med laddboxen direkt och värmepumpen är startad och i drift. I slutskedet av installationen får du en genomgång av funktioner och inställningar samt råd angående skötsel.
En bergvärmeinstallation ger värme i många decennier
En bergvärmeinstallation är tänkt att hålla länge, när bergvärmepumpen behöver bytas efter upp emot 20 år kan ett väl dimensionerat borrhål återanvändas till nästa värmepump. Installera bergvärme gör de flesta villaägare bara en till två gånger under en livstid, vårt råd är att välja leverantör med omsorg. Vi på Enwell har lång erfarenhet av bergvärmeinstallationer och ett arbetssätt som präglas av noggrannhet och kompetens.
Vi använder egen personal i alla moment, inga underentreprenörer. Man får räkna med en veckas arbete, plus/minus någon dag. Vi försöker vara smidiga under borrningen men samtidigt tydliga i förväg så att du vet vad du kan förvänta dig. När allt är klart tar röret från borrhålet liten plats och kan döljas av tex gräsmatta.

Det inledande steget är en intresseförfrågan, en kund ringer eller skickar meddelande via hemsidan. Vi tar kontakt, svarar på frågor, samlar information om behov och förutsättningar. Ofta gör vi hembesök. När informationen är analyserad och sammanställd tar vi fram en offert.
Efter vi fått accept på lösningsförslaget tar det praktiska vid, vi sköter beställning och installation. I alla moment möts du av personal från Enwell, genom att använda våra egna medarbetare kan vi tryggt ta helhetsansvar för att lösningen blir korrekt utformad och installerad. Genomgång av funktioner, inställningar mm får du i slutet av installationen.
Värmepumpar och kylaggregat mår bra av regelbunden rengöring och översyn. Rengöra filter och liknande underhåll kan du utföra själv men regelrätt service behöver överlåtas till någon med rätt utbildning. Teckna gärna serviceavtal med oss så sköter vi service med den regelbundenhet som anläggningen behöver.
Vår arbetsprocess
Byte av energi- och värmesystem är långsiktiga investeringar, större investeringar innebär ofta frågetecken och en del osäkerhet. För att göra processen så trygg som möjligt har vi utarbetat en arbetsmodell som skapar tydlighet för våra kunder. Oavsett om installationen är enkel eller komplicerad så är stegen tydliga, vi är med hela vägen från rådgivning till färdig installation och så småningom service.
FAQ
Vanliga frågor och svar om installation av värmepumpar.
Hur mycket kostar installation av värmepump?
Priset för att installera en värmepump varierar beroende på typ av värmepump, fastighetens förutsättningar och installationsomfattning. Luft-luftvärmepumpar har en lägre installationskostnad, medan bergvärme kräver borrning och därmed en högre initial investering. En luft-vattenvärmepump inklusive installation ligger oftast mellan 100 000–180 000 kr, medan en bergvärmeanläggning kan kosta 150 000–250 000 kr. Genom att välja en energieffektiv värmepump kan du dock minska dina driftskostnader med upp till 80 %, vilket ger en god långsiktig besparing.
Vad behövs för installation av värmepump?
För en lyckad installation krävs rätt förutsättningar i fastigheten, exempelvis tillgång till ett vattenburet uppvärmningssystem vid installation av en bergvärme- eller luft-vattenvärmepump. För bergvärme behövs även markundersökning och borrningstillstånd. Luft-luftvärmepumpar kräver fri placering för inomhus- och utomhusdelar samt elanslutning. Vid alla installationer ser vi till att systemet anpassas efter ditt hus och din energiförbrukning.
Måste man ha bygglov för värmepump?
Bygglov behövs normalt inte för installation av en värmepump, men vissa kommuner har specifika regler för placering av utomhusdelar, särskilt för luftvärmepumpar. För bergvärme och sjövärme krävs tillstånd från kommunen eftersom borrning och slangdragning kan påverka grundvattnet. Vi hjälper dig med hela processen – från ansökan till färdig installation.
Kan man få bidrag för installation av luftvärmepump?
Det finns idag ROT-avdrag för arbetskostnaden vid installation av värmepump. ROT-avdraget täcker 30 % av arbetskostnaden, vilket ger en lägre total installationskostnad. För vissa energieffektiva lösningar, exempelvis vid kombination med solceller eller energilagring, kan det även finnas lokala eller statliga bidrag. Vi hjälper dig att undersöka vilka stöd som kan gälla för din installation.
Hur lång tid tar det att installera en värmepump?
Installationsprocessen varierar beroende på typ av värmepump och fastighetens förutsättningar:
Luft-luftvärmepump: Oftast klart på en dag
Luft-vattenvärmepump: 1–3 dagar, beroende på befintligt system
Bergvärme: 3–5 dagar, inklusive borrning och installation
Vid alla installationer ser vi till att arbetet sker effektivt och noggrant, med minimal påverkan på din vardag.
Kan jag installera en värmepump själv?
Nej, installation av en värmepump ska alltid utföras av en certifierad installatör. En felaktigt installerad värmepump kan minska systemets effektivitet och i vissa fall innebära garantiförlust eller säkerhetsrisker. För att säkerställa optimal prestanda och driftsäkerhet tar vi ansvar för hela installationen – från planering till färdigställande, så att du får en hållbar energilösning anpassad för ditt hem.
Vad kan vi hjälpa dig med?
Vänligen fyll i kontaktformuläret nedan så berättar vi mer om våra klimatsmarta lösningar. Någon av våra representanter kontaktar dig.