logo
phone logo
ToppBanner banner_franluft/>

Vi är specialister på frånluftsvärmepumpar

KONTAKTA OSS

FRÅNLUFTSVÄRMEPUMP

Har du en befintlig vatten- och värmeanläggning kan den med fördel användas för en frånluftsvärmepump. Frånluftsvärme använder befintlig varm luft i huset. Värme som annars skulle ha släppts ut återanvänds vilket kan minska elförbrukningen och ge bättre uppvärmning i fastigheten. Samtidigt förbättras ventilationen i huset. Frånluftsvärmepumpar ger både varmvatten och uppvärmning av luften inomhus, och är lämpligt både i nybyggda hus och i befintliga hus som har ett ventilationssystem.

Installera frånluftsvärmepump – så går det till
För att hitta den lösning som passar ditt hus bäst gör vi ett hembesök före installationen. Där får du ett prisförslag på en lämplig frånluftsvärmepump och monteringen av denna. Installationen brukar ta ungefär en dag. Processen går till så att vi leder om de befintliga luftflödena, från ventilationen till frånluftsvärmepumpen. Själva värmepumpen kopplas ihop med varmvatten- och uppvärmningssystem, och till elnätet. När jobbet är klart får du en demonstration i hur funktioner och inställningar styrs. Du får råd om hur värmepumpen ska skötas, och ett igångkörningsprotokoll. Våra frånluftsvärmepumpar har bra garantitid och är en pålitlig källa till värme i många år. Dessutom kontaktar vi dig inom ett halvår efter installationen för att kontrollera att allt fungerar som det ska.

Hur fungerar frånluftsvärme?
Frånluftsvärme är ett bra sätt att hålla nere energiförbrukningen och värma upp hus och vatten på ett klimatsmart sätt. Men hur fungerar frånluftsvärme? Värmen i luften inomhus som utnyttjas av frånluftsvärmepumpar. Utan en frånluftsvärmepump åker den varma inomhusluften ut ur huset, utan att återanvändas. Med frånluftsvärmepumpen kan värmen utnyttjas som energi för att värma upp huset, året runt. Rent tekniskt fungerar värmepumpen liknande andra luftvärmepumpar. Skillnaden är att den inomhusluft som skickas ut ur huset och utnyttjas av värmepumpen oftast är varmare än utomhusluften. Därför är frånluftsvärme mer energieffektiv än andra luftvärmepumpar som använder sig av utomhusluften för att producera värme. Det märks särskilt väl på vintern, när en frånluftsvärmepump har lägre elförbrukning i jämförelse med många andra uppvärmningssystem.

Så utnyttjar värmepumpar solvärmen – ständigt förnybar energi
Att använda värmepumpar för uppvärmning är allt mer populärt, vilket inte är konstigt med tanke på att det är ett både ekonomiskt och miljövänligt val. Den ständiga solenergin tas till vara på, och man sparar därmed på naturens resurser. Frånluftsvärmepumpar och andra värmepumpar utnyttjar på ett eller annat sätt värmen från solen. Denna solenergin förnyas hela tiden och gör värmepumpar till ett klimatsmart sätt att värma upp fastigheter.

KONTAKTFORMULÄR

Fördelar med frånluftsvärmepumpar

- Den kräver lite underhåll och lite utrymme.
- Bra val för miljön – utnyttjar värme som annars skulle gått förlorad.
- Installationen går smidigt och kräver inga ingrepp på tomten.
- Ger ett skönare inomhusklimat genom förbättrad ventilation.
- Förser huset med både varmvatten och värme i luften.
- Spara extra pengar om du även har en jordvärme, bergvärme, eller sjövärmepump

RING OSS!

Flexibel och effektiv uppvärmning
Det krävs inga tillstånd för att få montera en frånluftsvärmepump i sitt hus eller i sin villa. Värmepumpen är driftsäker och kräver inget betungande underhåll. Vi rekommenderar att du byter ut eller rengör filtret i värmepumpen en gång om året för att maximera livslängden på enheten, i övrigt är systemet underhållsfritt. Att investera i ett stort system som bergvärme eller jordvärme kan ibland kännas för dyrt eller onödigt, alternativt att du redan har det installerat och vill effektivisera uppvärmningen och öka energibesparingen ytterligare. I dessa fall är frånluftsvärme ett bra val. Du slipper borrning eller grävning i trädgården. På lång sikt blir besparingen förmodligen inte lika stor som med exempelvis bergvärme, som har ännu lägre elförbrukning. Däremot är investeringskostnaden mycket billigare för frånluftsvärme.

Passar en frånluftsvärmepump i mitt hus?
För att frånluftsvärme ska kunna införas i en fastighet krävs ventilation från våtrum och kök. Det ska finnas ventiler i väggarna eller vid fönstren där utomhusluft kommer in. Golvvärme eller element är en bra kombination med frånluftsvärmepump.

Återvinn värmen även på vintern med en frånluftsvärmepump
Räcker en frånluftsvärmepump för att värma upp hela huset? Det beror på hur stort huset är, och hur väl isolerat det är. När det är som kallast på vintern finns en risk att värmen i ventilationsluften inte räcker till för hela husets uppvärmningsbehov. För att komplettera uppvärmningen under dessa dagar räcker det med exempelvis en elpanna. Men ser vi till effektivitet så är frånluftsvärmepumpen lika bra på att ta vara på värmen i luften oavsett årstid eller utomhustemperatur. Enheten känner själv av hur varmt det är i huset och kan anpassa värmeproduktionen efter husets egna behov. Tack vare den smarta tekniken kan värmekostnaderna halveras eller mer jämfört med andra uppvärmningssystem.

Därför kan det löna sig att byta ut en äldre frånluftsvärmepump
En frånluftsvärmepump ska kunna ge trygg värme i många år så länge den får rätt service och tillsyn. Om du har en äldre frånluftsvärmepump, runt 10 till 15 år, kan det vara värt att överväga att skaffa en ny. När det är lämpligt att byta ut en frånluftsvärmepump beror på märke och modell, och hur väl enheten setts till. Säkert är det dock att effektiviteten i värmepumpar har ökat stort under de senaste åren. En nytillverkad pump är därför förmodligen bättre för miljön och minskar också elförbrukningen. Du kan i längden tjäna pengar på att ha en nyare pump.

"Frånluftsvärmepumpar återanvänder värmen i huset"

ENWELL BGE - VÄSTMANLAND
RING OSS GÄRNA PÅ 021-41 21 70

Passar i nybyggda och befintliga hus

Frånluftsvärmepumpen är en helhetslösning. Det är bekvämt, tar lite plats, förbättrar inomhusklimatet och sparar på elförbrukningen. Värmepumpen producerar värme, varmvatten och ventilation. Den är lika smidig som andra värmepumpar och passar bra i mindre hus, oavsett om det är nybyggnation eller ett äldre hus som har ventilationssystem. Förutsättningarna till att kunna installera frånluftsvärme är att det finns ett vattenburet värmesystem och mekanisk frånluftsventilation i fastigheten.

Billigare elräkning

En frånluftsvärmepump ger dig alltså både varmvatten och värme. Tack vare den smarta tekniken som utnyttjar värmen i luften så kan uppvärmningskostnaden halveras när du skaffat i en frånluftsvärmepump. Särskilt i mindre hus gör en frånluftvärmepump att energiförbrukningen minskar betydligt. Det gör att elräkningen blir billigare vilket både miljön och plånboken tjänar på.

Enkel användning

Frånluftsvärmepumpar kräver inget stort utrymme. Det räcker med en yta i till exempel ett grovkök. När enheten väl är på plats sköter den sig själv på många sätt. De flesta modeller ger en påminnelse när det är dags att rengöra eller byta filtret. Värmepumparna är användarvänliga och installationen går snabbt eftersom vi inte behöver gräva eller borra till systemet.

 

 

 

 


VAD KAN VI HJÄLPA DIG MED?

Vänligen fyll i kontaktformuläret nedan så berättar vi mer om våra klimatsmarta lösningar.
Någon av våra representanter kontaktar dig.

vastmanland västmanland frånluftsvärme
Vad behöver du hjälp med?


Jag godkänner att ni hanterar mina personuppgifter. Läs om hur vi behandlar personuppgifter.